Dokaz okrogle Zemlje II. – Krištof Kolumb

Mnogi ob zagovoru teorije okrogle Zemlje navedejo, da je Krištof Kolumb obplul svet. Pa ga je res?

Za začetek si poglejmo zgodovinska dejstva:

Krištof Kolumb, doma iz Genove, je organiziral pomorsko odpravo, ki naj bi poiskala zahodno pot v Indijo. Verjel je, da je Zemlja okrogla in da bi s plovbo proti zahodu slej kot prej moral priti do Indije. Španski dvor je njegovo odpravo finančno podprl. 11. oktobra 1492 je dosegel Bahamsko otočje, kasneje pa še Hispaniolo in Kubo. To njegovo odkritje je močno zaznamovalo nadaljnjo zgodovino. Sledilo je drugo potovanje v letih 1498-1500, ko je Kolumb dosegel otok Trinidad in ustje reke Orinoko, šele v tretjem od skupno štirih potovanj pa je v današnjem Hondurasu dosegel tudi celino. Do svoje smrti je bil prepričan, da je v svojih odpravah odkril Indijo.

V učbenikih bomo našli takole označena Kolumbova potovanja:

Poglejmo, kako so točno te odprave videti na zemljevidu ravne Zemlje:

Zanimivo…. oboje je možno. Kljub temu, da je bil Kolumb prepričan, da je prišel okoli sveta in prišel do Indije, smo ugotovili, da se Indiji ni niti približal, kaj šele da bi obplul svet.

Seveda so bili tudi drugi raziskovalci, kot so Drake, Magellan, Cook, ki so pluli okoli sveta, vendar njihova potovanja nikakor ne morejo dokazati okrogle Zemlje. Njihove poti lahko preprosto vrišemo na zemljevid oz. obliko tako okrogle kot ravne Zemlje.

Na ta način torej oblike Zemlje ne moremo dokazati saj tako Kolumbove kot tudi ekspedicije ostalih raziskovalcev ne dokazujejo ničesar.

Share:

Author: marcus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.