Kako uprizoriti svetovno vojno

Uresničitev nemškega imperija pod Bismarckom je vznemirilo »ravnotežje moči«, ki je obstajalo v Evropi že več kot dve stoletji. Anglija je superiorno vladala kontinentu od leta 1871. To superiornost sta nenehno izzivali Španija in Francija, a je bila Anglija vedno zmagovalka. Dejstvo, da je Nemčija s širitvijo kolonij in izgradnjo vojne sile zdaj postala močnejša, je bilo resna grožnja Iluminatom, pa tudi Angliji in njeni superiornosti nad Evropo, tako v gospodarskem kot vojnem pogledu.

Kot protiutež so mednarodni bankirji, ki so bili v tistem času v veliki meri izključeni iz gospodarskega razvoja Nemčije, iskali načine, kako Nemčijo omejiti in jo spraviti pod nadzor. Med letoma 1894 in 1907 so bili podpisani številni mednarodni dogovori, ki bi Rusijo, Francijo, Anglijo in druge narode v primeru vojne združili proti Nemčiji.

Naloga Odbora tristotih je bila, da uprizori I. svetovno vojno. Iz skupine OKROGLA MIZA je kot prva bojna linija nastal Kraljevi inštitut za mednarodne zadeve (Royal Institute for International Affairs – RIIA), znan tudi kot hiša Chatama (Chatam house). Med ustanovnimi člani so bili lord Albert Gray, lord Arnold Toynbee – siva eminenca MI6, H. G. Wells, lord Alfred Milner – šef Okrogle mize in H. J. Mackinder – izumitelj tako imenovane geopolitike. Od Odbora tristotih je RIIA dobila ukaz, naj preuči možnosti za uprizoritev vojne. Ukaz je bil izročen lordu Northcliffu, lordu Tothmerteu – oba sta bila člana Odbora tristotih, in lordu Toynbeeju iz MI6. Raziskave so opravili v WELLINGTONOVI HIŠI, kjer so »vročeglavi« sestanki pripeljali do nastanka tehnik, ki naj bi pripravile javnost za podporo vojne. Edward Bernays in Walter Lippman sta bila sodelujoča ameriška »strokovnjaka«. Lord Rothmere je uporabil svoj časopis, da bi preizkusil tehnike »družbenega pogojevanja« na svojih bralcih. Po šest mesečnem proučevanju so ugotovili, da si 87 odstotkov javnosti izoblikuje mnenje brez racionalnega ali kritičnega miselnega procesa. To je bilo natanko tisto, kar so želeli. Od takrat naprej so bili pripadniki angleškega delavskega razreda podvrženi prefinjenim propagandnim metodam, ki naj bi jih prepričale, naj tisoče svojih sinov pošljejo v smrt.

V Ameriki je Theodore Roosvelt, 26. predsednik ZDA, med svojo volilno kampanjo leta 1912 dejal: »Izza vidne vlade deluje nevidna vlada, ki sedi na prestolu, ki ljudem ne dolguje nobene zvestobe in ne priznava nobene odgovornosti. Uničiti nevidno vlado, izničiti brezbožno zvezo med pokvarjenim poslom in pokvarjeno politiko, je naloga državnika.« (Dieter Rüggeberg: »Geheimpolitik«, str. 75).

Skrivna združenja

vir: misteriji.net

Share:

Author: marcus

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.