Klin iz Romunije

Ob obali reke Mures v bližini mesta Aiud v Romuniji so delavci leta 1974 našli tri izjemno nenavadne predmete. Poslali so jih na analizo v Cluj-Napoca. Za dva sta se hitro izkazala, da pripadata izumrlemu sesalcu, ki je živel pred 80.000 leti. Toda tretja tema še danes bega znanstvenike.

Kot pravijo strokovnjaki, gre za sekiro, klin ali podobno orodje. Težava je v tem, da je v 90 odstotkih narejena iz aluminija, kovine, ki jo človek uporablja le zadnjih 200 let.

Razmišljali so v smeri, da je sekira morda vseeno nastala v sodobnem času, vendar sta dva neodvisna laboratorija, romunski in švicarski, potrdila, da je artefakt star 250.000 let. Glede na dosedanja arheološka najdišča, v tistem času človeška rasa ni znala zvrtati niti luknje v kamen, kovine pa sploh niso poznali. Aluminij, iz katerega je izdelan omenjeni klin, pa je bil odkrit šele v začetku 19. stoletja. Ta kovina je bila še leta 1855 tako redka, da je bil košček aluminija razstavljen na svetovni razstavi v Parizu kot največja redkost.

Aluminijasta sekira/klin je na ogled v Nacionalnem muzeju zgodovine. Opis je kratek in preprost: “Izvor še ni znan”.

Share:

Author: marcus

7 thoughts on “Klin iz Romunije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.