12.02.2020 – Zaradi gripe umrlo (že) devet ljudi

Vir: https://www.dnevnik.si/1042922119

Oddelki za intenzivno terapijo na UKC Ljubljana so doslej sprejeli 450 bolnikov zaradi gripe, še 300 se jih zdravi zaradi respiratornega sincicijskega virusa (RSV). Do zdaj je umrlo devet odraslih bolnikov z gripo in pet z RSV, več kot polovica bolnikov je šoloobveznih in mlajših otrok. Vesna Levičnik 12. februar 2020 12. februar 2020 19:11

Letošnja sezona gripe je na vrhuncu. Zdravniške ekipe so v pričakovanju  morda še zadnjega vala gripe, ki bi lahko prizadel...

Letošnja sezona gripe je na vrhuncu. Zdravniške ekipe so v pričakovanju morda še zadnjega vala gripe, ki bi lahko prizadel predvsem bolnike, starejše od 65 let. (Foto: Bojan Velikonja)

Po predvidevanjih Tatjane Mrvič, vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je letošnja sezona gripe že na vrhuncu, saj so v zadnjih dneh številke o bolnikih stabilne. V letošnji sezoni so hospitalizirali 450 bolnikov, pri katerih so ugotovili gripo, in 300 bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). »Vsega skupaj torej 750 bolnikov. Samo na oddelkih za intenzivno terapijo smo obravnavali 45 bolnikov z gripo in 36 z RSV,« pove Mrvičeva in poudari, da so ti oddelki polni. Zaradi gripe je letos umrlo devet odraslih bolnikov, pet zaradi RSV.

Hospitalizirani otroci niso bili cepljeni

Skoraj polovica bolnikov so osnovnošolci in vrtčevski otroci, pri katerih zaradi socialnih interakcij pride do večjega prenosa bolezni. Na vprašanje, koliko na pojav gripe pri otrocih vpliva izredno nizka precepljenost, Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, odgovarja: »Lahko rečem, da se stvari glede cepljenja proti gripi vseeno premikajo na bolje. Zakaj je tako nizko, pa gre po vsej verjetnosti pripisati tudi dejstvu, da cepivo proti gripi ni tako učinkovito, kot so cepiva proti drugim nalezljivim boleznim. Prav tako je treba otroka cepiti vsako leto,« pravi Pokorn in dodaja, da med hospitaliziranimi otroki nobeden ni bil cepljen proti gripi.

Zaradi gripe so se pri nekaterih otrocih pojavili nevrološki zapleti, Pokorn pa izpostavlja tudi pljučnico in vročinske krče. »Nekaj otrok z zelo težkim potekom bolezni se še vedno zdravi na oddelku za intenzivno terapijo. Pri enem otroku smo v torek morali opraviti kirurški poseg, drugega, vrtčevskega otroka pa smo morali zaradi oslabitve srčne mišice priključiti na zunajtelesni krvni obtok,« še pove Pokorn. Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc pojasni, da ima približno tretjina obolelih z gripo podtip virusa A(H1N1), ki pri mlajših otrocih povzroča težji potek bolezni, prav tako pa ne pomni, da bi otroci tako množično obolevali.

Čakajo hospitalizacijo starejših bolnikov

Cela zdravniška ekipa je v nizkem startu za morda zadnji val gripe, ki bo prizadel predvsem bolnike, starejše od 65 let. In čeprav so po besedah Zupančeve v tem trenutku zapolnjeni vsi oddelki intenzivne terapije, so pripravljeni tudi na najhujši scenarij. »Na oddelku za epidemije na Vrazovem trgu smo dodatno vzpostavili deset postelj, ki so že zasedene. Obrat je zelo hiter. Včasih moramo žal koga kakšen dan prehitro odpustiti,« doda.