11.05.2003 – Slovenija pripravljena na sars?

Vir: https://www.24ur.com/specialno/vizita/slovenija-pripravljena-na-sars.html

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da zaenkrat na Kitajskem še ne moremo pričakovati, da bodo epidemijo sarsa omejili. Čeprav Slovenija ni med najbolj ogroženimi državami, morajo biti ustrezne službe pripravljene na morebiten izbruh atipične pljučnice.

Virus srasa bi v Slovenijo najverjetneje lahko prišel preko potnikov v letalskem prometu. Slovenski letalski prevoznik, Aerodrom Ljubljana in Inštitut za varovanje zdravja sta se zato pripravila na črni scenarij. Kot je pojasnila Ljerka Zupančič z Adrie Airways je pojasnila, da bi v primeru, da posadka na letalu opazi potnika, ki kaže znake okužbe z virusom sars, o tem najprej obvesti kontrolo letenja, ki obvesti varnostno operativni center na letališču Ljubljana, ta pa zdravstveni dom.

Prvi, ki bi tako prišli v stik z okuženo osebo bi bile stevardese in stevardi; ti bi morali potencialnega bolnika čim bolj osamiti in mu nadeti zaščitno masko. Po pristanku bi ponj prišlo reševalno vozilo in ga odpeljalo k dežurnemu zdravniku na letališču.

Ciril Grošelj
Ciril GrošeljFOTO: POP TV

Dežurni zdravnik Aerodroma Ljubljana Ciril Grošelj je nadaljnji postopek opisal: “Bolnika z reševalnim vozilom pripeljejo v za to odrejen ločen prostor, kjer ga zdravnik pregleda in sum na sars potrdi ali ovrže.”

“V primeru, da se ugotovi, da bi lahko šlo za okužbo z virusom sars, se bolnika takoj napoti na kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja z ustreznim reševalnim vozilom, kjer je bolnik nato pod ustrezno diagnostiko in zdravstveno oskrbo,” je nadaljnji postopek opisala Alenka Kraigher – direktorica Centra za nalezljive bolezni na Inštitut za varovanje zdravja RS.

Alenka Kraigher je prepričana, da je slovensko zdravstvo pripravljeno na sars
Alenka Kraigher je prepričana, da je slovensko zdravstvo pripravljeno na sarsFOTO: POP TV

V eni od prejšnjih noči naj bi telefon na epidemiološki kliniki zvonil v prazno, čeprav bi lahko prav tedaj na Brniku pristalo letalo z okuženim potnikom in čeprav na inštitutu za varovanje zdravja zatrjujejo, da naj bi sistem deloval dobro. Zanašajo se tudi na zdravstvene kontrole na večjih letališčih, kjer pristajajo letala iz kritičnih azijskih držav. Toda novinar POP TV-ja je nabral drugačne izkušnje. Ko se je konec marca vračal s potovanja po Kambodži, Laosu in Tajskem in je letel preko Bangkoka in Istanbula v Zagreb, ga na nobenem letališču ni nihče nič vprašal ali na kaj opozoril. O sarsu je izvedel šele doma iz časopisov in po televiziji.

dr. Andrej Trampuž
dr. Andrej TrampužFOTO: POP TV

Tudi infektolog Andrej Trampuž, po mnenju številnih – predvsem slovenskih zdravnikov – pogosto preostri kritik slovenskega zdravstva, meni, da je Slovenija na pojav sarsa slabo pripravljena. “Sedanji ukrepi ali navodila, ki obstajajo v Sloveniji, so pomanjkljiva in v primeru sarsa zelo verjetno ne bi preprečili izbruha epidemije. Mislim, da je slovenska epidemiologija v primeru sarsa padla na izpitu,” je prepričan Trampuž.

Potencialnim bolnikom bi morali po Trampuževem mnenju prepovedati prihod v bolnišnico, poleg tega pa naj tudi oskrba na infekcijski kliniki ne bi bila ustrezna.

Kraigherjeva je prepričana, da so standardni postopki zadostni: “Bolniki se praviloma zdravijo v kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Tam takoj uvedejo postopek izolacije, to je raspiratorna popolna izolacija, kar je močni previdnostni ukrep, da se bolezen ne razširi niti znotraj bolnišnice ali navzven.”

Bo sars prišel v Slovenijo?
Bo sars prišel v Slovenijo?FOTO: Reuters

Trampuš ostaja prepričan, da bi sars kljub temu lahko okužil še druge bolnike. “Virus bi se preko klime verjetno raznesel na druge bolnike in preko njih na zdravstveno osebje. Podobno se je zgodilo in se še vedno dogaja v nekaterih azijskih državah,” pojasnjuje Trampuš.

Azijske države, predvsem seveda Kitajska, so ukrepe močno zaostrile, a še vedno ne dovolj, glede na to, da se epidemija še širi. Kot je v nedeljo opozoril predstavnik pekinških oblasti, vsi, ki svojih dolžnosti ne bodo izvajali ali bodo prepočasnega odziva povzročili širjenje bolezni med večjo skupino ljudi, bodo odgovarjali pred sodiščem.

Italija pa je prva v Evropi odpravila schengenska pravila in na letališčih izvaja popolno zdravstveno kontrolo potnikov tudi na letih znotraj Evropske unije.