17.02.2004 – Ptičja gripa: Pandemija le vprašanje časa

Vir: https://www.24ur.com/servisi/klepetalnice/dr-andrej-trampuz-pandemija-le-vprasanje-casa.html

O nevarnosti izbruha pandemije ptičje gripe smo se pogovarjali z infektologom dr. Andrejem Trampužem.

Andrej Trampuž
Andrej Trampuž

<[mango] A je možno, da človeštvo izumre?

Vsi, ki imate za Dr. Trampuža še kako vprašanje, mu ga lahko pošljete na elektronski naslov andrejtrampuz@aol.com

[andrej_trampuz] Zaradi ptičje gripe človeštvo ne bo izumrlo, ker smrtnost te okužbe ni 100%. Tisti, ki bodo preživeli, bodo imunsko zaščiteni.

[fat_ass] No, koliko je šans za pandemijo?

[andrej_trampuz] Pandemijo gripe lahko zagotovo pričakujemo v naslednjih letih. Verjetno se bo pojavila v Aziji, kot vse zadnje tri večje pandemije gripe in se bo v nekaj dneh razširila po vsem svetu.

span class=”chatGuestTranscript”>[andrej_trampuz] Kužne bolezni se danes lahko prenašajo s hitrostjo letal. Nevarni so predvsem okuženi bolniki, ki še ne kažejo znakov bolezni.

[Gasper] Kaj pa je s cepivom? Ali je že razvito ali ne?

[andrej_trampuz] Cepiva proti ptičji gripi še nimamo na voljo. Tudi, ko ga bomo imeli, ga ne bo dovolj, da bi v nekaj dneh precepili vse ljudi.

[bax] že res, kar pravite, toda odstotki, ki jih navajajo, so zelo visoki in možnosti za imunost po smrti ni važna.

[andrej_trampuz] Zbolelo bo lahko do 50% ljudi, umrlo pa več milijonov ljudi, odvisno od tega, kako agresiven bo nov virus gripe.

[Gasper] Kako pa se ta okužba prenaša na ljudi?

[andrej_trampuz] Sedanji virus ptičje gripe se k sreči zelo težko prenaša na ljudi. Bolj se bojimo, da se bo ta virus spremenil in se prenašal med ljudmi, kot navadni (človeški) virus gripe, torej s kapljicami.

[fat_ass] Pa zdravilo Tamiflu ali tako nekako?

[andrej_trampuz] Proti gripi imamo na voljo še zdravila, kot je oseltamivir (Tamiflu), ki lahko preprečijo okužbo ali omilijo gripo, če je ta že izbruhnila. Težava je v tem, da tudi teh zdravil ni dovolj na voljo. Države bi morale pripraviti zadostne zaloge teh zdravila vsaj za zdravstvene delavce, da bi imeli dovolj medicinskega osebja.

[damjanc] Kako pa so pripravljene naše sosednje države, npr. Hrvaška?

[andrej_trampuz] Revnejše države so slabo pripravljene na katastrofalne epidemije, kot sta na primer sars ali ptičja gripa. Slabše, kot bomo pripravljeni, več smrtnih žrtev lahko pričakujemo.

[fat_ass] A nam lahko poveste, kako je v takih primerih pandemij z medicinskim osebjem? Si predstavljam, da je ob izbruhu epidemije zelo nevarno biti medicinska sestra na infekcijski kliniki…

[andrej_trampuz] Izbruh sarsa je lepo pokazal nevarnost okužb za medicinsko osebje. Zato bi se morali bolje pripraviti na izbruh epidemij.

[CT] Ukvarjam se z orožjem za množično uničevanje, pa me zanima kako je z virusom influence v povezavi z biološkim orožjem?

[andrej_trampuz] Virus gripe res je eden od možnih bioteroristicnih agensov. Ampak že narava sama nas tukaj dovolj ogroža…

[andrej_trampuz] Človeštvo je vedno bolj ranljivo za širjenje nalezljivih bolezni, ker živimo vedno bolj gosto naseljeni, vedno hitreje potujemo in smo vedno manj odporni. Poleg sarsa in ptičje gripe lahko pričakujemo, da se bo pojavilo še več novih povzročiteljev.

[fat_ass] A se res lahko pripravimo na nekaj takega? Če hitro zboli nekaj 10 odstotkov populacije, a ne sledi nujno razpad sistema…?

[andrej_trampuz] Če naenkrat zboli veliko ljudi, ponavadi nastopi kriza. Zato je potrebno predhodno pripraviti krizni načrt in ga preizkusiti v praksi.

[fat_ass] Ai Slovenija ima tak krizni načrt? V prispevku ste omenili, da je v ZDA vse pripravljeno v podrobnosti?

[andrej_trampuz] Slovenija je premalo pripravljena na krizo v primeru epidemije kužne bolezni. Tudi č obstaja načrt, ta nima vrednosti, dokler ga v praksi ne preizkusimo. Tu bi se pojavilo verjetno veliko pomanjkljivosti.

[fat_ass] …vojska, gasilci.

[andrej_trampuz] Krizni načrt bi moral res povezati različne službe, ki bi ohranjale red in nudile pomoč na terenu.

[lili] Če sem prav razumela v prispevku: obstaja 10% verjetnost, da se pandemija ne bo pojavila letos (torej 90%, da se bo pojavila letos)?

[andrej_trampuz] Lahko, da je v oddaji prišlo do napake: verjetno, da se bo epidemija pojavila letos je 10%, v naslednjih 5 letih pa okoli 90%.

[fat_ass] Kdo pa je odgovoren za pripravo načrta in koordinacijo?

[andrej_trampuz] Najslabše so pripravljene bolnišnice, ki so v preteklosti podcenjevale nevarnost epidemij. Predvsem do zdravstvenega osebja je neodgovorno, da nimajo niti ene sobe s podtlakom, ki bi preprečila širjenje kužnih virusov med osebjem.

[drola] Ali lahko že bolj natančno poveste kdaj se lahko pričakuje pandemija?

[andrej_trampuz] Pandemijo gripe lahko zagotovo pričakujemo v naslednjih nekaj letih. Med perutnino v Aziji se že širi nevaren virus gripe, ki pa se zaenkrat težko širi med ljudmi. Ko se bo tako spremenil, da se bo začel širiti tudi med ljudmi, pandemije ne bomo mogli preprečiti.

[NEkdO] Ali bo število okužb padlo, ko bo vreme toplejše?

[andrej_trampuz] Če se ptičja gripa ne bo pojavila v naslednjem mesecu, je na severni polobli do zimskih mesecev ne bo. Za širjenje virusa gripe so potrebni hladni zimski meseci, ko se ljudje bolj zadržujejo v prostorih in s kapljicami prenašajo viruse.

[lili] In kaj lahko danes naredi en navaden Slovenec za preventivo – krepiti imunski sistem z gibanjem in zdravo prehrano – ali to ne pomaga? Še kaj drugega?

[andrej_trampuz] Kaj lahko naredi vsak sam, da zmanjša tveganje za gripo? Zdrav način življenja veliko pomaga. Bolj kot bomo odporni, manj možnih zapletov bomo imeli. Dobro se je tudi cepiti proti navadni gripi.

[dreola] Približno koliko bi bilo žrtev?

[andrej_trampuz] Že sedaj navadna gripa vsako leto zahteva na tisoče žrtev. V primeru, da se pojavi nov virus gripe, proti katerem nimamo imunske obrambe, pa se ta številka lahko povzpne na milijone.

[dreola] Koliko milijonov?

[andrej_trampuz] španska gripa leta 1918 je zahtevala okoli 40 milijonov žrtev. Takrat sicer niso imeli antibiotikov, s katerimi bi zdravili zaplete gripe. Danes imamo antibiotike, ampak ljudje smo na splošno manj odporni in populacija je starejša.

[andrej_trampuz] Koliko bi imeli žrtev je tudi odvisno od tega, kako hitro bi ukrepali: ali bi imeli dovolj zdravil proti gripi, kako hitro bi lahko pripravili učinkovito cepivo?

[dreola] Kakšen je odstotek smrtnosti pri navadni gripi?

[andrej_trampuz] Zaradi navadne gripe danes umirajo predvsem starejši bolniki, ki imajo druge osnovne bolezni srca ali pljuč. Le redko zaradi navadne gripe umirajo mladi ljudje. Nov virus gripe, kot je sedanji ptičji virus pa bi lahko imel smrtnost tudi do 80% pri vseh starostnih skupinah.

[dreola] Ali bomo kdaj varni pred virusi?

[andrej_trampuz] Nikoli ne bomo varni pred mikrobi, kot so virusi ali bakterije. Ti so bile na svetu že davno pred nami in bodo obstajali še dolgo, ko bo človeška vrsta izginila. Prednosti mikroorganizmov so te, da se lahko hitro množijo in prilagajajo na novo okolje. Tako lahko razvijejo odpornost na antibiotike ali se prenašajo na način, ki ga ne moremo nadzorovati (na primer sars).

[dreola] Ali je možno, da bi se razvili virusi, ki bi nas dobesedno požrli, kot v znanstvenofantastičnih filmih?

[andrej_trampuz] Zelo napadalen virus za človeka se verjetno ne bo pojavil v naravi. Virusi namreč za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja. Če hoče torej virus preživeti na svetu, nas mora okužiti, ne sme nas pa uničiti.

[Dany] Mene zanima ali še kaj res učinkovito uniči virus poleg visoke temperature?

[andrej_trampuz] Virusi gripe so občutljivi na temperaturo 70 stopinj C, zato dobro kuhana perutnina ali jajca niso nevarni za okužbo z virusom gripe. Sicer te viruse lahko uničimo tudi z razkužili, kot je na primer alkohol. Zato je pomembno, da si med epidemijo gripe roke redno razkužujemo (v bolnišnicah) ali umivamo z milom (doma).

[dreola] Koliko je bilo do sedaj žrtev?

[andrej_trampuz] Do danes (17.2.) jih je v Vietnamu in na Tajskem zbolelo 28 ljudi, od tega jih je umrlo 20.

[andrej_trampuz] Gripe ne bomo mogli nikoli iztrebiti, ker so divje ptice naravni rezervoar. Te praviloma ne zbolijo, z blatom pa lahko virus uspešno prenašajo v jezera, kjer se okužijo druge ptice.

[dreola] Kako hitro bi se mutiran virus razširil po celi Zemlji?

[andrej_trampuz] Mutiran virus se bo razširil po svetu v nekaj dneh, praktično s hitrostjo letal. Zato se moramo na naslednjo pandemijo pripraviti že danes, ker bo drugače prepozno.

[Dany] Kako učinkovite so vojaške zaščitne maske?

[andrej_trampuz] Zascitne maske ne bodo preprečile epidemije gripe, ker je ta preveč nalezljiva. Edina zaščita je zdravilo proti gripi, cepljenje (če bodo hitro lahko izdelali novo cepivo) in dobrim imunskim sistemom, torej zdravim načinom življenja.

[dreola] Kakšni so simptomi PG?

[andrej_trampuz] Pricja gripa se kaže kot težka človeška gripa: začne se s prehladnimi znaki, v nekaj dneh pa se razvije huda pljučnica in odpoved drugih organov.

[prijatelj] Ali predvidevate, da bo Tamiflu učinkovit?

[andrej_trampuz] Tamiflu je učinkovit, vendar bi ga v primeru pandemije rezervirali za najbolj ogrožene osebe.

[Dany] Koliko časa je potrebno za izdelavo primernega cepiva?

[andrej_trampuz] Za izdelavo cepiva potrebujemo okoli 3 mesece.

[dreola] Kakšna je inkubacijska doba virusa?

[andrej_trampuz] Inkubacijska doba za vse oblike gripe je nekaj dni.

[prijatelj] To se pravi, da ga je pametno kupiti že prej?

[andrej_trampuz] Države bi morale poskrbeti, da bi imele zadostne zaloge Tamiflu-ja.

[Dany] Kakšna bi bila učinkovitost takšnega cepiva?

[andrej_trampuz] Novo cepivo proti gripi bo zelo učinkovito, nudilo bo zaščito nad 90%. Težava je bolj v tem, kako v primeru pandemije izdelati več milijard cepiv in kako precepiti toliko ljudi.

[Dany] Ali odsvetujete potovanja v vzhodne dežele?

[andrej_trampuz] Potovanja v Azijo ne odsvetujemo, če ne boste imeli opravka s piščanci. Če se bo pojavila nova pandemija, bomo enako ogroženi povsod po svetu.

[dreola] Ali bi bilo možno, da bi virus PG zajezili in bi se naslednje leto spet pojavil?

[andrej_trampuz] Zelo verjetno se bo ptičja gripa čez poletje potuhnila, pozimi pa nas čaka nova epidemija.

[dreola] Ali ni resnično več novih obolenj s SARSom ali ga je v ozadje postavila PG?

[andrej_trampuz] SARS-a nismo izkoreninili in v zadnjih tednih je več novih potrjenih primerov okuženih bolnikov na Kitajskem. Te bolnike takoj strogo izolirajo in do širjenja zaenkrat ni prišlo. Zagotovo pa bomo morali s to boleznijo živeti.

[andrej_trampuz] Hvala za klepet in lep pozdrav v Slovenijo.