07.03.2020 – Infektolog: V prihodnjih tednih bo potrebno stisniti zobe

Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/infektolog-v-prihodnjih-tednih-bo-potrebno-stisniti-zobe.html

Tudi v Sloveniji lahko, tako kot drugje po svetu, pričakujemo povečanje števila okuženih z novim koronavirusom, pravi priznani infektolog Andrej Trampuž. V prihodnjih tednih bo tako potrebno “stisniti zobe”.

Svetovno priznani infektolog Andrej Trampuž, je v oddaji 24UR povedalda bo število okuženih tudi v Sloveniji zagotovo “bistveno poraslo”. Kot v drugih državah, bodo tudi v Sloveniji zdravstveni delavci tisti, ki bodo v najbolj tveganem položaju. “Verjetno se bodo pojavile tudi okužbe, ki se bodo širile v Sloveniji, se pravi pri ljudeh, ki ne bodo prišli iz drugih držav.” 

Podobno kot drugje po svetu, bo tako v naslednjih tednih potrebno stisniti zobe in prebroditi to epidemijo z enostavnimi ukrepi, kot so higiena rok in kašljanjem v rokav, še dodaja. 

Smo blizu cepiva? 

Veliko znanstvenih skupin aktivno raziskuje novi koronavirus, a “cepivo letos zagotovo ne bo uporabno za prebivalstvo,” pravi Trampuž. “Dobro pa je, da imamo zdravila, ki so že pokazala učinkovitost proti temu virusu. To so zdravila, ki so (zaenkrat na miših) pokazal učinkovitost. Verjetno pa bo v prihodnosti, verjetno čez nekaj mesecev, na voljo tudi za težje primere v bolnišnicah, npr. tiste s pljučnico.” 

“Za naslednje leto bomo že veliko bolje pripravljeni, vendar takrat ta koronavirus ne bo več tako pomemben, kot je sedaj,” še pravi Trampuž.